Sunday, 16 May 2021
Back You are here: Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ: Το μπουζούκι "ακτινοβολεί" σε όλο τον κόσμο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ: Το μπουζούκι "ακτινοβολεί" σε όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη στη Χιονία Βλάχου - Μπλιάτκα.

Έχετε αφιερώσει όλο σας το χρόνο τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή του Ελληνικού μπουζουκιού παγκοσμίως. Σε ποια φάση βρίσκεστε;
 
Τα τελευταία χρόνια έχω δραστηριοποιηθεί σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο για την ένταξη του ελληνικού μπουζουκιού στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Αρωγοί σύμφωνοι σε αυτή την προσπάθεια είναι πνευματικά μουσικά αναστήματα και προσωπικότητες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος,  Μιχάλης Κακογιάννης (πρώτος υπογράψας), Νίκος Μαμαγκάκης, Δήμος Μούτσης, Διονύσης Σαββόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Λάμπρος Λιάβας, Νίκος Τσούχλος,  Θωμάς Αποστολόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος,  Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Τριπολίτης, Θάνος Μικρούτσικος, Στέλιος Ζαφειρίου, Πετρολούκας Χαλκιάς, Κώστας Μπλιάτκας, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δημήτρης Μανιάτης, καταξιωμένοι οργανοποιοί αλλά και δεκάδες οργανοπαίκτες και επώνυμοι στιχουργοί, 1.200 υπογράφοντες σε δυο ημερίδες (συνέδρια) που έγιναν στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη στις 15 και 15 Οκτωβρίου 2012 και στις 8 Ιανουαρίου 2014. 

Κοινωνός της όλης προσπάθειας η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη του Τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής λαογραφίας.

Σκοπός μου είναι επίσης το μπουζούκι να ενταχθεί στην εκπαίδευση ισότιμα με τα άλλα όργανα (βιολί, κιθάρα, σαξόφωνο, τσέλο κ.λ.π). Για να γίνει αυτό πρέπει ο Υπουργός Πολιτισμού να υπογράψει την επίπονη έρευνα της ομάδας εργασίας στην οποία συμμετέχω κι εγώ και χρονολογείται από το 2005, και που του παραδώσαμε τον Μάιο του 2014, ώστε 27 λαϊκά και παραδοσιακά ελληνικά όργανα να ενταθούν στην εκπαίδευση με κρατικό πτυχίο. Τι το καλύτερο. Όσο για το μπουζούκι μας τα υποστηρίζω όλα αυτά επειδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και ένσταση σε παγκόσμιο επίπεδο ότι κατασκευαστικά, χορδιστικά και από πλευράς ρεπερτορίου το συγκεκριμένο μουσικό όργανο που λέγεται ελληνικό μπουζούκι, 3χορδο, 4χορδο, τζουράς και μπαγλαμάς είναι διακριτά ξεχωριστό από τα συγγενή του μουσικά όργανα που φέρουν το ίδιο όνομα.
 
Έχετε λογους να αισιοδοξείτε;
 
Πράγματι αγαπώ πολύ αυτό που κάνω το οποίο ξεκίνησε το 1993 και θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά βλέπω ότι κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν τα αυτονόητα. Δεν αγαπούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν την θέλουν, την πολεμούν.
Ευτυχώς από τον Οκτώβριο του 2014 το μπουζούκι τρίχορδο-τετράχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς, λαϊκή κιθάρα, ακορντεόν και λαϊκή αρμονία – θεωρία, διδάσκονται από εμένα και τους συνεργάτες μου στο Ωδείο Αθηνών μετά 143 χρόνια από την ίδρυσή του.

Το πανεπιστημιακό έτος 2014 - 2015 ξαναπηγαίνω να διδάξω στο μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα Τμήμα Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης στο ΤΕΙ Άρτας. Να ευχηθώ για την ίδρυση Ακαδημίας μουσικής που είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει.
Οι ενέργειες αυτές και η οργάνωση γίνονται μέσα από το Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας Πολιτισμού «Οι Επόμενοι»

*Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης είναι Μουσικοσυνθέτης - Ειδικός επιστημών στη βαθμίδα του λέκτορα  στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας
www.polykandriotis.gr

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network